Start- én finishwoningen

Starterswoningen zijn hèt onderwerp in de verkiezingscampagnes voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. De partijen buitelen over elkaar heen in het doen van fraaie beloften:  Wijngaardstraat, Oranjebolwerck, Westerwal, Statenland, alle mogelijke en onmogelijke locaties moeten worden volgebouwd met starterswoningen, om te voorkomen dat de Oudewaterse jongeren uit onze mooie gemeente vertrekken.  En snel, want de vergrijzing is een tikkende tijdbom,  zegt  de burgemeester.

Maar wat verstaan we eigenlijk onder een starterswoning?  Volgens  de ene partij zijn het woningen met een koopprijs van rond 2 ton, waarmee ze onbetaalbaar zijn voor de meeste jongeren. Een andere partij wil er een nieuw zwembad uit bekostigen. Die worden dus ook te duur. En een derde zoekt het in tweekamerwoningen.

De Onafhankelijken kiezen voor volwaardige woningen met een koopprijs van circa 1,5 ton of een huur van max € 700, de norm van de huurtoeslag. Daar helpen we onze jongeren echt mee. En ook onze ouderen die kleiner willen gaan wonen, de finishers.